Hofje De Armen de Poth
Na het gereedkomen van van de eerste stadsmuur uit 1300 liggen de tuinen ‘Pothof’ en ‘Bloemendal’ buiten de muren van de stad. Dat is natuurlijkerg ongelukkig wanneer de stad wordt aangevallen of belegerd. Dit feit zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben bij de bouw van de tweede stadsverdediging die gestart is in 1388 aan de oostzijde van de stad.
De tuinen zijn in de loop der tijd stadsboerderijen geworden. De namen leven voort in de Bloemendalse straat, de Poth straat en het Hofje de Armen de Poth.
Het Hofje De Armen de Poth. Over de herkomst van de naam ‘de Poth’ is veel onduidelijk. De directe reden is natuurlijk de verwijzing naar de oude tuin. In veel middeleeuwse steden kom je de naam Poh tegen als Pothhuis of Pothhuizen. De naam Poth verwijst van oudsher, omdat men niet kon lezen of schrijven, naar het oude alchemistische symbool voor het gemene leven.
Even buiten de eerste ommuring, thans binnen de tweede stadsmuur, bezaten de Heilige Geest-
Men deelt hier mild door de gunst van God. Vol zegen is en blijft de pot.
Het pesthuis is 100 jaar geleden afgebroken. Het complex bezit thans 49 woningen voor Amersfoorters met een bescheiden inkomen en ouder dan 60 jaar.
Het hofje is met zijn lange geschiedenis een van de oudste hofjes van Nederland.
FUNDATIE-
De verborgen, alchemistische betekenis van een (rituele) pot (betekenis = het gemene leven). Heksen en tovenaars worden vaak afgebeeld al roerend in een grote pot of ketel. De symbolische betekenis daarvan is dat zij het gemene leven in beroering brengen.