Bouw van de stadsmuur
De eerste vraag die bij je opkomt als je aan waterbouwkundige ingrepen en het bouwen van een stadsmuur, compleet met poorten en versterkingen denkt is:
Neem bijvoorbeeld de eerste stadsmuur gebouwd in rond 1300, 1550 meter lang inclusief 5 poorten. Natuurlijk was dat een meerjaren project.
De kosten zouden nu per boog (ca. 3 meter) liggen tussen de 10.000 en 12.000 Euro.
Dat betekent:
De tweede stadsmuur is gebouwd tussen 1388 en 1450 en is 2850 meter lang inclusief 7 poorten. Begroting voor het bouwen van 3 meter stadsmuur (één boog) uit 1457
Maar dat uitgerekend met de getallen van nu krijgen we een werkelijk beeld van de kosten:
Je kunt rustig stellen dat dat bedrag in onze tijd voor eenvoudige burgers en arme agrariërs, zelfs verdeeld over een aantal jaren niet is op te brengen. Laat staan voor de burgerij van toen.
De enigen die zowel de kennis, het geld en ook de werklieden konden betalen waren de Tempeliers afkomstig uit Vlaanderen en specifiek uit het rijke Brugge.
Als je ook in aanmerking neemt dat de oude stadsplattegrond wat bouwmethodiek betreft in grote mate overeenkomt met die van Brugge en andere Vlaamse tempelierssteden zoals Mechelen Leuven en Brussel, dan kun je je niet aan de suggestie onttrekken dat de overeenkomsten frappant zijn:
Behalve bankiersactiviteiten brachten de Tempeliers ook kennis op het gebied van architectuur, weg-