Getallencodes in de religie
De katholieke Kerk maakt ook gebruik van getallencodes. De belangrijkste zijn 3, 7 en 12
Het getal 3
- God wordt in de christelijke traditie voorgesteld als een Heilige en Goddelijke drie-eenheid, God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest
- In veel bijbelse en middeleeuwse verhalen wordt, als iets drie keer gebeurt, dit als teken van God gezien. Als iets 1 keer gebeurt wordt het vaak als toeval gezien, bij twee keer heeft het een kwade bedoeling omdat dit een duivels getal is (déja vu). Bij drie keer wordt het gezien als waar en zeker en van God afkomstig.
- Als iets in de bijbel belangrijk was duurde het vaak drie dagen: Jona zat drie dagen en nachten in de buik van een vis, Jezus stond na drie dagen en nachten op uit de dood, er werd vaak drie dagen gevast.
- Ziel, geest lichaam
- Geloof, hoop, liefde
- De gelofte van zuiverheid, armoede en gehoorzaamheid
Het getal 4
symboliseert de maagd Maria.
Het getal 5
Het getal 7
- Volgens sommige religies schiep God de wereld in 6 dagen, waarbij de 7e dag (de sjabbat) een heilige dag is. Joden houden op deze dag een rustdag. Dit bepaalt ook de lengte van de week. Dat geldt ook voor sommige christenen zoals de zevendedagsadventisten. Andere christenen houden hun rustdag op de zondag.
- De Rooms-katholieke Kerk kent 7 sacramenten, doopsel, eucharistie, vormsel, huwelijk, ziekenzalving, biecht, priesterwijding.
- Er zijn 7 hoofdzonden, ijdelheid, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, luiheid, toorn.
- Er zijn 7 deugden, nederigheid, gulheid, naastenliefde, ijver, zachtmoedigheid, kuisheid, matigheid.
- De 7 werken van barmhartigheid: hongerige spijzen, dorstigen laven, vreemdelingen herbergen, naakten kleden, zieken bezoeken, gevangenen verlossen, doden begraven.
- 7 als universeel getal
7 kleuren van de regenboog
Rome is gebouwd op 7 heuvelen
Dobbelsteen, twee tegenover elkaar liggende vlakken zijn samen 7
7 vette jaren en 7 magere jaren - In de Bijbel komt het getal 7 erg vaak voor. Als er sprake is van een gering aantal, dan is dat vaak zeven.
- De 7 Smarten van Maria en de 7 Vreugden van Maria
- Een middeleeuws gebruik in Brabant is dat de 7e zoon uit één gezin de koning als peetvader krijgt en de 7e dochter de koningin als peetmoeder kreeg. In de Brabantse en Limburgse gezinnen was het ook gebruikelijk dat de 7e zoon priester of als broeder het klooster inging. De 7e dochter wijdde zich aan God en ging als non het klooster in. Ze stonden bij de familie en ook daarbuiten in hoog aanzien zeker als ze ook nog eens de ‘missie’ in gingen.
Het getal 12
Opvallend is het terugkerende getal 12. Jezus zou 12 apostelen, Mozes 12 spionnen, Ismaël 12 stamvorsten en Jakob 12 zonen gehad hebben.
- In het boek Jona wordt 12 als getal van volmaaktheid aangehaald in hoofdstuk 4 vers 11: "En zou Ik dan niet begaan zijn met Nineve, de grote stad, waar zoveel mensen wonen, meer dan 12 tienduizendtallen mensen, die het verschil tussen hun rechterhand en hun linkerhand niet weten, en ook nog zoveel dieren?" Het getal 12 als het getal van perfectie vermenigvuldigd met 10.000 (in het Hebreeuws het hoogste getal met een eigennaam, dus te interpreteren als volledigheid) duidt dus op de mensheid. Dit wijst dan weer op het universalisme van de schrijver en Gods macht.
- Jakob had 12 zonen, de voorvaders van de 12 stammen van Israël.
- Jezus had 12 discipelen (apostelen)
- De 12 Imams
Bron: Getallencodes