Het oog van Horus
Het Oog van Ra is de originele naam van het Oog van Horus. Het Oog van Ra symboliseerde in de mythologie van het Oude Egypte de vrouwelijke zon (Sekhmet), terwijl Amon het mannelijke aspect van de zon symboliseerde.
Het oog van Horus is opgebouwd uit verschillende onderdelen, en wordt dan de wadjet genoemd. Tezamen beslaan zij één heqat. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, voor denken, horen, proeven en voelen. De verdeling is als volgt:
1/64 heqat voelen
1/32 heqat proeven
1/16 heqat horen
1/8 heqat denken
1/4 heqat zien
1/2 heqat ruiken
In het oude Egypte waren religie en wetenschap sterk met elkaar verweven. Getallen en wiskunde waren van groot belang: voor het meten van de tijd en het bepalen wanneer de volgende overstroming van de Nijl zou komen, voor het opmeten van de akkers als het water zich weer had teruggetrokken, voor het tellen en verdelen van de oogst. Voor dit alles had je getallen nodig die je konden vertellen wanneer, hoe groot en hoeveel.
Dat de getallen in de tijd van de oude Egyptenaren ook een heilige en mythische betekenis hadden blijkt uit het volgende voorbeeld: het oog van Horus. Horus, de zoon van de oppergoden Isis en Osiris leverde een gevecht met zijn oom Seth, verpersoonlijking van het kwade. In dat conflict verloor hij zijn linkeroog. De god Thot maakte het oog van Horus weer samen tot één geheel. Maar helaas ontbrak er één stukje van het oog.
Het oog van Horus werd daarmee een symbool voor gezondheid en herstel en werd veel als amulet gedragen. De afbeelding van het oog werd een oedjat genoemd (letterlijk betekent dit het gezonde, genezen oog). Ook tegenwoordig komt met afbeeldingen van het oog van Horus nog regelmatig tegen in de ‘spirituele scene’.
Elk deel van het oog correspondeert met een breuk, maar bovendien met een zintuig en als totaal dus de hele mens:
1/2 = het ruiken 1/16 = het horen
1/4 = het zien 1/32 = het proeven
1/8 = het denken 1/64 = het voelen
Deze verdeling van het oog van Horus werd ook in de praktijk gebruikt.
De hekat was een basiseenheid bij de oude Egyptenaren voor het meten van hoeveelheden graan en ander voedsel (ongeveer 4,7 liter). Het was de basis inhoudsmaat en deze verdeling met telkens halveren was natuurlijk uitermate geschikt bij het verdelen.
Deze rij 1/2, 1/4, 1/8 , 1/16 , 1/32 , 1/64 werd ook bij rekensommen over inhouden gebruikt.
Het oog van Horus -