Het woord ‘Gotisch’ is een vertaalfout. De oorspronkelijke formulering die gebruikt wordt voor gotische kathedralen, zou niet ‘art gothique’ maar ‘argotique’ zijn. Argotique betekent ‘jargon’. Volgens de grote alchemist Fulcanelli  was argotique “een taal eigen aan allen die wilden communiceren zonder door buitenstaanders te worden begrepen”.  Een gotische kathedraal is dus niet “de kunst van de Goten”, maar een vorm van kunst die is gecodeerd met een soort van geheimtaal”. Argotique was ook de  taal van de vogelvrijen, wat ook een juiste omschrijving zou zijn voor ‘ketterse’ cultussen.

Merkwaardig is dat in de 11e eeuw plotseling meer dan twintig gotische kathedralen worden gebouwd en even plotseling verschijnen er steenhouwers, wiskundigen, architecten en glazeniers, die allemaal precies weten hoe ze deze tot op dat moment onbekende architecturale meesterwerken tot stand moeten brengen. En die meteen vertrouwd zijn met een vorm van gecodeerde kunst. De oudste en meest bekende kathedralen zijn  de Notre Dame in Parijs (1163-1345) en de Notre Dam van Chartres (1194 en circa 1220).

De kathedraal van Chartres (rechts) heeft twee ongelijke torens. De linker toren staat bekend als de ‘Toren van de Zon’, of de ‘Toren van El’. Die vertegenwoordigt God in zijn aspect als mannelijke schepper en is 365 voet hoog. Elke voet staat voor één dag van het zonnejaar.

De toren rechts staat bekend als de ‘Toren van de Maan’ of de ‘Toren van Asherah’. Die vertegenwoordigt God in Haar vrouwelijke scheppersaspect, en als zodanig is hij 28 voet korter dan de linker. 28 is het aantal dagen van de maanmaand. Wanneer je de kathedraal binnengaat via het westportaal, loop je tussen de elkaar aanvullende aspecten door van onze vader en onze moeder - gelijk in de hemel alzo ook op aarde.