De herkomst van de naam ‘Amersfoort’


Over de herkomst van de naam Amersfoort is in het verleden veel gespeculeerd.

De meest belangrijke zijn:


Andere schrijfwijzen: Eemsfort, Aemsfort, Hewesfurt, Eemfort, Amsfort, Anusfort, Emisfort, Amisfort, Amersvoort, Amesvoort, Emersvoort


furt, fort, forde, voirde, voorde = ondiepte, doorwaadbare plaats, overtogt, doortoght, passage

Bron: Beschrijving der stad Amersfoort, Abraham van Bemmel


De naam van de stad wordt algemeen geïnterpreteerd als voorde (van furdu), dat is een passeerbare plaats in de rivier Amaro, dat is de naam voor wat wij thans de Eem noemen. Amaro is opgebouwd uit de wortel Am (die ook in Amstel voorkomt) en het achtervoegsel -aro, waardoor het een bijvoeglijk naamwoord wordt. Furdu is ook een middeleeuws woord dat ‘doorgang’betekent.

Bron: J.A. Brongers en W.J. van Tent


Ame, am, aem, aeme = waterig gebied,  waterstroom (de amstel = amestelle, Amsterdam = de dam in de aeme, ameland = land in het water)

Voorde mag ook vertaald worden als ‘recht op doortoght’ (een soort tolweg), bv. Frankfurt


In Amersfoort lijkt het te gaan om de voorde (passage, of doortocht) door de lage delen (de aeme) tussen de zandkoppen (suollen) bij de varkensmarkt, een ter hoogte van de St. Joriskerk en de laatste zandkop ter hoogte van de Kreupelstraat. De moerassige (artesisch water) laagtes in de huidige Langestraat werden tussen de zandkoppen overbrugd door middel van een een knuppelweg.


Hoogtekaart Eemland

Hoogtekaart Amersfoort ingekleurd

Hoogtekaart Amersfoort in cijfers