In de hal


In dit huis is Mondriaan op 7 maart 1872 geboren. Je ziet in één oogopslag dat het er niet meer zo uitziet als destijds. Het gedeelte daar (wijzen naar de Schatkamer) was het woongedeelte van het gezin. Aan de andere kant (nu biografische zaal) bevond zich het schooltje waar de vader van Piet hoofdonderwijzer was. Waar wij nu staan was de binnenplaats/schoolplein en niet overdekt zoals nu. In de 80er jaren was dit complex sterk verwaarloosd en de architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis trokken zich het lot van dit pand aan en richtten  in 1985 de Stichting Mondriaanhuis op. Heijdenrijk verbouwde het pand tot wat nu het museum Mondriaanhuis is. Zo kwam ook dus de overkapping tot stand.

Piet, het tweede kind van het gezin dat uiteindelijk vier kinderen zou tellen, werd op 7 maart om ongeveer zes uur in de morgen bij kaars- of petroleumlicht geboren. Het huis beschikte niet over gaslicht. Piet Mondriaan heeft tot zijn 8e in dit huis gewoond. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de vader van Piet niet zo ingenomen was met zijn verblijf in Amersfoort. Hij kwam uit de grote stad Den Haag en de overgang naar het destijds kleine provincieplaatsje Amersfoort was groot. Het wonen aan de Kortegracht was toen niet bepaald idyllisch. Het riool loosde op de gracht en er heerste slijmhoest. Mondriaan hield er zwakke luchtwegen aan over.




1. Overstroming Kortegracht 1916


De gracht stroomde regelmatig over zoals hier op de foto van 1916 is te zien. Met het tot stand komen van het Valleikanaal verbeterde de waterafvoer aanzienlijk. De woonomstandigheden waren dus verre van ideaal, zeker niet voor de nogal ziekelijke moeder. Dit en het feit dat de eigenzinnige orthodox protestante vader van Piet het regelmatig aan de stok had met het schoolbestuur en waren de belangrijkste redenen voor het gezin om in 1880 naar Winterswijk te verhuizen. Een schrale troost voor Amersfoort is, dat de vader van Piet het in Winterswijk nog minder naar zijn zin had dan in Amersfoort.