Het huis van Abraham Cohen
Dit huis is in 1780 gebouwd door Abraham Cohen, zoon van Benjamin Cohen. De familie Cohen behoorde tot de initiatiefnemers van de tabaksteelt en- industrie in de Gelderse Vallei. Zij zijn erg belangrijk geweest voor Amersfoort. Ook elders had de familie belangrijk functies. Zo was ene Bernhard Walley Cohen burgemeester van Londen (hij is in 1961 nog in Amersfoort op bezoek geweest). De eerste Joodse advocaat in Holland, Jonas Daniel Meyer, is een kleinzoon van Benjamin Cohen. Hij werd rechter in Amsterdam en werkte als enige Jood mee aan de grondwet onder koning Willem I.
Lang heeft Abraham er niet gewoond en het werd het stadhuis van Amersfoort. Het was het tweede stadhuis sinds de Middeleeuwen. Inmiddels is er een derde stadhuis. In het huis bevindt zich nog wel steeds de trouwzaal.
Het interieur is in Lodewijk XVI-stijl ingericht. Boven op het platte dak is een reling. Hier werd met Loofhuttenfeest de loofhut geplaatst. Het Loofhuttenfeest of Soekot wordt gevierd in de zevende maand van het Joodse jaar (september - oktober). Het is de herdenking van de dramatische vlucht uit Egypte van het geknechte Joodse volk dat tijdens de tocht door de woestijn door God werd geleid en beschermd. Ter herinnering hieraan worden er loofhutten gebouwd. Dat zijn kleine schamele hutjes met een doorkijk naar de blote hemel. Als het weer het toestaat wordt erin gegeten, geslapen en gebeden. Even belangrijk is de feestruiker, de loelaab. Deze bestaat uit een etrog (een citrusvrucht), een dadelpalmtwijg, drie mirtetakken en twee beekwilgtakken. Ze vormen samen een eenheid.
Foto’s: Stadhuizen van Amersfoort