Philosophia / Sophia / Vrije Kunsten / De Zeven Schone Kunsten


Philosophia et septem artes liberales  gezien aan het einde van de 12e eeuw, Herrad von Landsberg 1180 (Hortus deliciarum)


De vrije kunsten worden onderverdeeld in het Trivium van taalvakken en het Quadrivium van rekenvakken.

De kunsten heten ‘vrij’, in tegenstelling tot de ‘artes illiberales’ omdat ze deel uitmaakten van de intellectuele training van vrije, of vrijgestelde mannen. De niet-vrije kunst bestond uit alle kennis die we tegenwoordig vakkennis zouden noemen, kennis die ten dienste staat van een bepaald doel. Dat wat we nu ‘vrije wetenschap’ noemen verwijst nog naar deze vroegere indeling.


Het Trivium vormde de basis van de universitaire studie; daarna volgde het Quadrivium.


Trivium: (op het woord betrokken wetenschappen)

Quadrivium: (op het getal betrokken wetenschappen)

Daar kwamen na de herontdekking van veel van de werken van Aristotales in de loop van de 13e eeuw nog drie vakken bij:


Als je goed naar de afbeelding hiernaast kijkt zie je dat Philosophia een soort kroon op haar hoofd heeft met drie gezichtjes. Die kroon duidt op de ‘driepuntige kroon’ duidend op de samenhang en eenheid van de:

Theologie: voorkennis, voorzien, visie

Vrije kunsten: kennis, beredeneren, ratio (artes liberales)

Alchemie/Magie/Astrologie: kunde, verbeelden, symboliek (artes iliberales)

Daaronder zie je Socrates (denken vanuit een vraag die gedurende het gehele denkproces centraal blijft staan) en Plato (denken zonder begeerte, zonder er beter van te worden, alleen uit vriendschap met de kennis).




De driepuntige kroon uit de alchemie komt geheel overeen met de drie figuren hierboven, maar heeft dan wel de vorm van een symbolische kroon gekregen, gebaseerd op een pentagram. In dit verband is het aardig om te weten dat de drie ‘Wijzen uit het Oosten’ vaak worden afgebeeld met een driepuntige kroon op het hoofd. Daarom ook wel de ‘Drie Koningen’ genoemd. De driepuntige kroon wijst op de drie alchemistische seutels: die van wijsheid, die van rijkdom en die van aanzien. De drie koningen, wijzen (lees: alchemisten) bieden Jezus in de kribbe goud (rijkdom = kennis om goud/geld te maken), mirre (geestverruiming = aanzien) en wierrook (verbinding met het hogere = visie) aan.

theologie

wijsheid


artes iliberales

kunde / aanzien / macht


artes lilierales

rijkdom / kennis


socrates

creativiteit


plato

communicatie


De driepuntige kroon:

drie alchemistische sleutels tot

wijsheid, rijkdom en macht


Interactie d.m.v.:


Interactie d.m.v.:


Interactie d.m.v.: