De Petomaan aan de Hof nr. 4


Het terras van bar De Petomaan aan de Hof nr.4Op de hoek bij de Windsteeg en de Hof bevindt zich nu de horecagelegenheid  ‘De Blauwe Engel’. In de jaren  ‘70 van de vorige eeuw was hier een heel speciale horecagelegenheid te vinden met de naam ‘De Petomaan’. In 1972 gestart door Rien de Ruiter en Roel van Beek.
Een petomaan is iemand die de kunst verstaat om naar believen winden te laten en daarmee een publiek probeert te vermaken. De kunst is vooral om bewust de kringspier van de anus te manipuleren zodat gassen met variërend geluid het lichaam uitgeperst worden.


Jaarlijks werd in de bar het Amersfoorts of Nederlands kampioenschap in deze kunst gehouden. De deelnemers mochten, anders dan bij het hedendaagse wielrennen, wel stimulerende middelen gebruiken. Door de eigenaar werden de beoefenaren van deze sport gratis gedrogeerd met zaken als erwtensoep, uiensoep en bruinebonensoep.


De kroeg hield stand tot in de jaren ‘80. ‘De Petomaan’ werd eerst ‘De Hof’ en vervolgens ‘Big Ben’. In 1998 kreeg het café zijn huidige naam: ‘De Blauwe Engel’.


Etymologie: het woord is afkomstig van het Frans woord pétomane, gevormd van het Franse woord péter (een wind laten), dat komt van het Latijnse woord peditum (winderigheid).