Kapelaan Van Rootselaar

Een van degenen die naast pastoor Blom in de parochie als kapelaan was aangesteld was Wilhelmus Fransiscus Nicolaus van Rootselaar. In Amersfoort zou Van Rootselaar vooral bekendheid krijgen als geschiedschrijver van de stad en vanwege andere activiteiten op historisch gebied.


In 1834 was hij in Amersfoort geboren als afstammeling van een bekende katholieke familie. Hij ging een priesteropleiding volgen en werd in 1859 tot priester gewijd. Daarna was hij als kapelaan achtereenvolgens werkzaam in Vinkeveen, Bemmel, Zeddam, Mijdrecht, Jutphaas en Steenwijkerwold. In die tijd hield hij zich ook bezig met historisch onderzoek en verschenen zijn eerste publicaties. In 1875 keerde hij terug naar zijn geboortestad, waar hij met ingang van 30 juni van dat jaar kapelaan werd op ‘t Zand. Hij trok in bij zijn vijf ongehuwde zusters, die op ‘t Zand 33 woonden. In zijn kerkelijke taken heeft Van Rootselaar waarschijnlijk maar weinig tijd gestoken. Hij hield zich veel bezig met allerlei andere zaken, met name op het gebied waar zijn hart vooral naar uit ging: de geschiedenis van Amersfoort. In 1876 werd hij benoemd tot waarnemend stadsarchivaris.


In 1878 verscheen van zijn hand het grote tweedelige werk van meer dan duizend pagina’s ‘Amersfoort, 777-1580’. In hetzelfde jaar was hij betrokken bij de oprichting van de later zo genoemde Oudheidkundige Vereniging Flehite en het gelijknamige museum. Hij publiceerde al in 1878 zijn belangrijkste werk Amersfoort, 777 - 1580. Dit is uiterst opmerkelijk, omdat in de beide delen, met in totaal 1027 pagina's, een gigantische hoeveelheid archiefmateriaal is samengevat, en het werk al twee jaar na zijn aantreden als archivaris werd gepubliceerd. De boeken zijn weliswaar “volmaakt onleesbaar”, maar vormen nog steeds een “Fundgrube” voor wie zich verdiept in de geschiedenis van middeleeuws en 16e eeuws Amersfoort.

Dat hij zijn zorgen wijdde aan de “historische voorwerpen zijner woonplaats” moge blijken uit zijn bemoeienis met behoud van / restauratie van de Koppelpoort.

Op 1 februari 1900 overleed Van Rootselaar.


Uit: St. Fransicus Xaveriuskerk Amersfoort blz. 33-34