De Beschuitmarkt op het Havik



De beschuitmarkt herinnert aan de levendige handel in beschuit, ook wel ‘hard brood’ genoemd. Dat in tegenstelling tot ‘week brood’ dat aanzienlijk zachter was dan het dubbelgebakken beschuit. Oorspronkelijk werd het gebakken voor de walvisvaart, maar het was ook zeer in trek bij de handelslieden die met hun karren over de Veluwe richting Deventer trokken. Het beschuit bleef maandenlang houd- en eetbaar.

De beschuit werd in Wormer  met tarwemeel in speciale beschuitbakkerijen dubbel gebakken, aanvankelijk door gevluchte doopsgezinde vluchtelingen uit Vlaanderen. Later door de de plaatselijke bevolking. Er waren ca. 135 beschuitbakkers. De beschuithandel liep via Amsterdem. Ca. 1580 waren er in Amsterdam drie belangrijke ‘hard brood’ markten. De Speemarkt, de Fluwelenburgwal en de Keizersgracht. Vandaar werd de beschuit over het land en later over de zeevarende landen van Europa verspreid. Zo ook in Amersfoort. Dat het belangrijke handelswaar was blijkt uit het feit dat er zelfs een speciale markt voor was, de beschuitmarkt.