Open vragen
Bij het stellen van een open vraag is de ander vrij in het formuleren van een antwoord. De voornaamste reden om een open vraag te stellen is als je ruimte wil laten voor het antwoord, bijvoorbeeld als je veel informatie over je vraag zou willen ontvangen of niet weet waar het antwoord naar toe zou kunnen gaan. Open vragen beginnen met:

Open vragen zijn:
Ontspannend omdat ze ruimte geven aan de ander om een antwoord te formuleren;

Voordelen

Nadelen


Gesloten vragen
Een gesloten vraag biedt u meestal twee of soms drie mogelijkheden. Vaak is een gesloten vraag een die je met ja of nee kunt beantwoorden of waarbij er naar een keuze tussen twee opties wordt gevraagd. Bijvoorbeeld:

Voordelen

Nadelen


Suggestieve vragen
Een suggestieve vraag stuurt bewust naar antwoordmogelijkheden: ‘ja’ of ‘nee’, waarbij de voorkeur uitgaat naar een ‘ja’-ritme. Door middel van de volgende vragen zorgt u voor een ‘ja-ritme’:


Controlevragen
Een controlevraag wordt gesteld om erachter te komen of de vraagsteller begrijpt wat de antwoordgever bedoeld. Controlevragen:

Voorbeelden van controlevragen:


Isolatievragen
Isolatievragen hebben als doel om na een tegenwerping de afspraak af te ronden. Je isoleert 1 specifiek punt in je zin en koppelt daar een vraag aan.

Bijvoorbeeld:


Tegenvragen, Tijdwinnende vragen
Tegenvragen worden gesteld om initiatief te houden of om te hernemen of tijd te winnen.


Bijvoorbeeld:

Het stellen van een vraag impliceert het wachten op een antwoord!
Geef dit antwoord ook NIET zelf en luister goed en actief naar het antwoord.