Isaac Newton, 4 januari 1643 –  31 maart 1727


John Maynard Keynes, een beroemde, excentrieke econoom, was verbolgen dat er zo oneerbiedig werd omgegaan met de nalatenschap van Isaac Newton, een van de grootste genieën die ooit hadden geleefd. Keynes bestudeerde zelf de ruim één miljoen woorden van het overgebleven werk van Newton. Hij was verbijsterd.

In 1942 zou hij ter gelegenheid van de driehonderdste geboortedag van Newton zijn bevindingen openbaar maken. De viering werd afgelast door de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog. Vier jaar later, in 1946, vond op de universiteit van Cambridge alsnog de herdenking plaats. Maar twee maanden voor de viering stierf Keynes aan een hartaanval. Gelukkig had hij zijn toespraak helemaal uitgeschreven. Dit waren de woorden die hij had willen zeggen:


‘Ik moet bekennen dat ik enige schroom voel om vandaag het woord tot u te richten. De vier extra jaren die mij gegund zijn, geven mij de kans mijn om bevindingen nogmaals te hertoetsen. Ik moet u waarschuwen dat het beeld dat ik van Isaac Newton kreeg, geheel anders is dan tot nu toe werd aangenomen.

Vandaag kennen we Newton als de eerste en de grootste van de moderne wetenschappers. De inhoud van de kist met zijn nalatenschap werpt een totaal ander licht op hem. Niemand die inzage heeft gehad in deze collectie kan vol houden dat Newton de eerste man was van de Verlichting. Newton was de laatste van de magiërs, de laatste der Babyloniërs en Sumeriërs. De laatste grote geest die met dezelfde ogen naar de wereld keek als zij die tienduizend jaar geleden het fundament legden van onze beschaving Newton zag het universum als een raadsel dat hij zou oplossen. Het heelal was een cryptogram, opgeschreven door de Almachtige. Hij geloofde dat God een aantal mystieke sleutels had verborgen in de wereld, bestemd om gekraakt te worden tijdens een eeuwen durende schattenjacht door esoterische genootschappen. Hij was een van die broeders uit een ononderbroken ketting van zoekers die teruggingen tot de zonen van Noach. Als geïnitieerde in het geheim geloofde hij door pure gedachten en voortdurende concentratie van de geest in staat te zijn de code te ontsleutelen en als eerste mens de gedachten van God te leren kennen. Al werd hij verleid door de duivel, het is ontzagwekkend hoeveel eeuwenoude raadsels hij verklaarde door, op een manier zoals niemand ooit eerder of later deed, zijn intuïtie en kracht van de geest in te zetten, waardoor hij dokter Faust en Copernicus in één persoon werd.


Uit: De geheime Newton, geïnspireerd op de documenten uit de kist van Isaac Newton.