Jan Cock Blomhoff Amsterdam 05-08-1779 - Amersfoort, 15-08-1853

Achter het Davidshof liggen nog grafstenen uit de tijd dat het nog een begraafplaats was. Het was puur toeval dat mijn oog op de zerk  van Jan Cock Blomhof viel. Eigenlijk is het geen zerk maar de sluitsteen van grafkelder van hem en zijn tweede vrouw. Op de steen staat gebeiteld dat hij het opperhoofd was van Decima, het Nederlandse handelseilandje voor Nagasaki in het Japan van de 19e eeuw.


Wie was deze Jan Cock Blomhoff? We blijven nog even in het verleden. Op 1853 werden zijn stoffelijke resten in de grafkelder onder deze steen bijgezet en later ook die van zijn tweede vrouw Maria Adriana van Breugel die op 13 januari 1875 overleed. De naam Jan Cock Blomhof te samen met die van Hendrik Doeff jr. zullen onafscheidelijk verbonden blijven met het unieke feit in de wereldgeschiedenis dat de vlag van Nederland als enige mocht blijven wapperen vlak voor het ontoegankelijke keizerrijk Japan.

Jan Cock Blomhoff was in zijn jonge jaren al een jongen die wist wat hij wilde. Hij ging op vijftienjarige leeftijd al in het leger en vocht in 1794 tegen de Fransen onder bevel van Pichegru. Later ging hij als koopman naar Oost-Indië waar hij in 1809 pakhuismeester van de nederlandse factorij op het eiland Desjima werd, waarvan Doeff op dat moment opperhoofd was. Samen met Hendrik Doeff stelde hij op dertig jarige leeftijd een Nederlands-Japans woordenboek samen de zo genaamde 'Doef Haroema'. Na een periode van krijgsgevangenschap in Engeland werd Jan Cock Blomhoff in 1817 opperhoofd van het eiland. Onder zijn bewind kwam een grote uitbreiding van de Japanse handel op Nederland tot stand.

Jan Cock Blomhoff verbleef van 1806 tot 1823 op de factory op het Japanse schiereiland Desjima, die hij in 1813 weigerde over te geven aan de Engelsen.

In 1824 kwam Jan Cock Blomhoof weer terug naar Nederland via Batavia waar hij na het overlijden van zijn eerste vrouw Titia Bergsma hertrouwde met Maria Adriana van Breugel. Hij vestigde zich als zeer gefortuneerd man in Amersfoort, liet het landgoed Birkhoven aanleggen met de befaamde ‘Japanse Bosjes’.

Bron: Knipselarchief 1978

Jan Cock Blomhoff wikipedia